Tom Yum – wersja polska ;)

 

Chce pan wersję pikantną zapytała mnie właścicielka ulicznej gar-kuchni, czy może normalną ?

Popatrzyłem zdumiony, ja ? Ja zawsze wybieram pikantną – odpowiedziałem z dumą, mało doświadczonego kulinarnie turysty.

Po kilku minutach dostałem swoja zupę Tom Yum, w wersji pikantnej.  Była to najbardziej pikantna zupa jaką jadłem w życiu. Kichałem, prychałem z nosa mi ciekło tak, że zużyłem wszystkie chusteczki postawione na stole. A pani Tajowa przyglądał mi się z boku, a jej oczy śmiały się z głupiego białasa.

Tom Yum Bangkok

p.s. to naprawdę zdjęcie z tej konsumpcji ;))) Tajlandia – Bangkok – okolice Khao San Road ;)))

Zupa Tom Yum Kung to tajska klasyka. Pikantne i kwaśne smaki zmieszane są w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa z tom yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej z krewetkami zajmuje około 15 minut, parę minut dłużej gotuje się wersję z kurczakiem.

Czasem jednak nie można dostać wszystkich składników w sklepie, albo np.: trawa cytrynowa – jest tak marnej jakości, że nie warto jej kupować – dlatego mój przepis oprzemy o pewien „wspomagacz” czyli saszetki zupy tom yum.

Lista zakupów:

2 saszetki zupy tom yum – do kupienia w Polsce w marketach, cena za szt. 5,5 pln.

Tom Yum (1)

Pierś z kurczaka (nie używałem w tym przepisie)

2 marchewki

2 cebule

Tom Yum (2)

5 pieczarek (nie używałem w tym przepisie)

Imbir ( wyjątkowo miałem w proszku)

Tom Yum (14)

1 limonka

1 papryczka chili

Tom Yum (10)

Mieszanka morska (krewetki, kalmary)

Tom Yum (12)

Vegeta ( ja używałem azjatyckiej)

Tom Yum (8)

Sos sojowy ( nie musicie go używać)

Tom Yum (9)

Mleczko kokosowe

Tom Yum (17)

Makaron ryżowy ( jeśli chcecie by zupa była bardziej sycąca – nie ma go w oryginalnym przepisie)

Tom Yum (15)

 

Do garnka nalewamy 1 litr wody. Wodę doprowadzamy do wrzenia.

Tom Yum (3)

Marchewkę i cebulę drobno kroimy i dodajemy do wody.

Tom Yum (4)

Tom Yum (6)

Tom Yum (7)

Pierś kurczaka kroimy na drobne kawałki i dodajemy.

Pieczarki kroimy i dorzucamy do gara.

Dodajemy vegetę.

Dodajemy łyżkę sos sojowego ( jeśli go dodacie zupa trochę finalnie zmieni kolor, bo sos sojowy mocno zaciemnia zupy).

Dodajemy imbir ( ja dodałem dwie łyżki zmielonego).

Dodajemy drobnie posiekane chili ( jeśli chcecie wersję pikantną, jeśli nie to nie dodawajcie).

Limonkę kroimy na ćwiartki, wciskamy sok do zupy i wrzucamy limonkę  do garnka.

Tom Yum (11)

Mieszankę morską moczymy i płuczemy w wodzie – tak, żeby może nie śmierdziała w zupie tak mocno starym kutrem (jeśli ktoś nie lubi owoców morza, może dodać więcej piersi z kurczaka, a kalmary pominąć).

Tom Yum (13) Tom Yum (16)

Pamiętajcie, że owoce morza gotujemy krótko, około 6 – 7 min.

Dodajemy saszetki tom yum.

Tom Yum (20)

Otwieramy puszkę z mleczkiem kokosowym i dodajemy do tom yum.

Tom Yum (19)

Mieszamy i zupa gotowa.

Makaron ryżowy szykuje się bardzo prosto – gotujemy wodę, możemy dodać łyżkę vegety albo kostkę rosołową – jak się woda zagotuje to wrzucamy makaron na 3 minuty na wyłączonym gazie. Odcedzamy i możemy przepłukać zimną wodą. Makaron gotowy.

Tom Yum (18) Tom Yum (21) Tom Yum (23)

Zupę tom yum podajemy gorącą przybraną kolendrą.

Tom Yum (24)

Możecie być też kreatywni i próbować dodać inne składniki do zupy – życzę dużo kreatywności i SMACZNEGO 😉

Tom Yum Polska

Dziękuję za odwiedzenie mojej strony, będzie mi bardzo miło jeśli polubisz ją na Facebooku ;).


Drogi Podróżniku, poniżej znajduje się reklama Google. Zupełnie nie mam pojęcia, co Ci się na niej wyświetla. Jeśli chciałbyś lub chciałabyś wynagrodzić mi jakoś pracę nad stroną, proszę kliknij w reklamę i nic więcej. Dziękuję za wsparcie strony.