Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej.

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej.

Ten przepis dostałem od znajomej, na początku byłem bardzo sceptyczny. Jak to chleb bez drożdży i mąki ? Jak to ma się udać i skleić ? Czy to będzie smaczne ?

Chleb udał się za pierwszym podejściem i był bardzo smaczny. Rodzina i przyjaciele zjedli mi go już pierwszego dnia ! Dziś chcę się podzielić z Wami tym fantastycznym przepisem.

Pyszny, wilgotny chleb. Pełen zdrowych ziaren. Ten chleb jest jednak lżejszy niż ten chleb bez mąki, drożdży i bez zagniatania, ale żeby go zrobić trzeba trochę cierpliwości.

Ważne, aby dać kaszę gryczaną niepaloną (białą), tylko wówczas chleb wyjdzie. Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak i więcej właściwości odżywczych, dlatego starajcie się używać właśnie tej.

Biała kasza gryczana (niepalona) jest bogata w białko, zawiera prawie 13% białka! jest sycąca i zdrowa. Występuje w niej również wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP. Zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. Nie zakwasza organizmu i ma niski indeks glikemiczny (w przeciwieństwie do kaszy jaglanej.

Składniki (na 1 keksówkę – formę do pieczenia):

  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej – jeśli będziecie robić z kaszy w woreczkach to mi wyszły 3 woreczki.
  • 3 szklanki wody (dobrej, filtrowanej lub mineralnej) – czyli trzy woreczki kaszy i trzy szklanki wody – prawda, że proste ?

  • 1 łyżeczka soli – ja dałem mniej – ale dajcie tyle ile potrzebujecie
  • 1 szklanka ziaren – tu wszystko zależy od waszej inwencji i tego co macie w zasięgu ręki – ja na szybko kupiłem mix nasion w sklepie – dajcie to co Wam pasuje. ( słonecznik, len, orzechy, pestki dyni )

 

Sposób przygotowania:

Kasze dokładnie wypłucz na sitku.

Wsyp kaszę do miski (najlepiej wieczorem, by chleb piec za 2 dni rano), zalej wodą i odstaw na 48 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka). W międzyczasie mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką. ( ja mieszałem raz dziennie 😉

Zmiksuj kaszę gryczaną niepaloną (razem z wodą, w której się moczyła) na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące, o konsystencji gęstej śmietany. Wsyp ziarna / pestki / orzechy. ( wymieszaj wszystko w jednym garnku )

Formę natłuść olejem lub masłem jeśli nie jesteś weganinem i opsyp płatkami owsianymi.

Przelej kaszę z nasionami.

Potrzebujesz keksówkę ? formę na chleb ? znajdziesz ją pod tym linkiem – wystarczy kliknąć 😉

Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h. Chleb delikatnie podrośnie. Ja piekłem po 2 godzinach nie miałem czasu już czekać 😉 głodny byłem 😉

Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny od momentu uzyskania przez piekarnik oczekiwanej temperatury. Ja chleb wstawiłem do zimnego piekarnika, aby jeszcze podrósł w trakcie nagrzewania piekarnika.

Wystudź chleb na metalowej kratce. Jeśli położycie go na desce to od spodu skupi się wilgoć. Jeśli nie macie kratki to chlebek trzeba obracać na boki w trakcie stygnięcia.

Po wystygnięciu chleb jest gotowy do jedzenia. Smacznego.

Dziękuję za odwiedzenie mojej strony, będzie mi bardzo miło jeśli polubisz ją na Facebooku ;).


Drogi Podróżniku, poniżej znajduje się reklama Google. Zupełnie nie mam pojęcia, co Ci się na niej wyświetla. Jeśli chciałbyś lub chciałabyś wynagrodzić mi jakoś pracę nad stroną, proszę kliknij w reklamę i nic więcej. Dziękuję za wsparcie strony.